Czy zielona kawa to faktycznie skuteczny środek na odchudzanie? Producenci obiecują, że zielona kawa redukuje łaknienie, przyspiesza spalanie tłuszczu dzięki zawartości kofeiny i kwasu chlorogenowego, a co za tym idzie wspomaga proces odchudzania. Ma także dodawać energii.
Każdego roku produkuje się blisko 7 mln ton kawy. Może być ona mielona, rozpuszczalna, zrobiona z ziaren palonych lub niepalonych. Niepalona jest właśnie kawa zielona, która powstaje z zielonkawych ziarenek. Owoc kakaowca na początku jest bowiem zielony. Gdy dojrzewa, nabiera barwy pomarańczowoczerwonej, a czasem żółtej w zależności od odmiany. Nie jest to więc żaden nowy gatunek kawy, a ten, który wszyscy dobrze znamy.
Kawa zielona to zwykła kawa, która nie została poddana procesowi palenia. Suplementy z zieloną kawą dostępne są w postaci kawy rozpuszczalnej lub tabletek. Preparaty te często są dodatkowo wzbogacone o błonnik pokarmowy, chrom, wyciągi z ziół, kofeinę, żeń-szeń oraz ekstrakt z zielonej herbaty. Nie ma aż tak intensywnego aromatu i smaku. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza, delikatniejsza. Być może dlatego zyskuje coraz więcej fanów, którzy szukają doskonałego napoju pobudzającego, ale smaku tradycyjnej kawy po prostu nie lubią – trzeba tu zauważyć, że mimo wszystkich wspomnianych wyżej różnic, kawa zielona zawiera dokładnie taką samą ilość kofeiny, jak tradycyjna kawa czarna.
W tym miejscu powstaje więc pytanie, dlaczego zielona kawa robi tak zawrotną karierę wśród dietetyków i osób interesujących się zdrowym stylem życia?
Otóż w wyniku pewnych badań okazało się, że ziarna zielonej kawy są bardzo bogate w kwas ACG zwany także kwasem chlorogenowym. W przyrodzie właśnie ten związek odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu u roślin. Ponadto jest to również bardzo silny antyoksydant. A te jak wiadomo to związki, które przez wielu ludzi od dawna są chwalone jako zapobiegające postępowaniu procesów starzenia w organizmie ludzkim oraz zapobiegające rozwojowi niektórych komórek rakowych.
W aptekach znajduje się wiele suplementów diety, które zawierają wyciąg z zielonej kawy, choć można ją też oczywiście pić jak normalną kawę. Przyrządza się ją tam samo jak jej czarną siostrę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.