ZBLIŻA SIĘ CZAS UPAŁÓW, CZAS KIEDY BARDZIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK CHCE NAM SIĘ PIĆ. WARTO NASZE PRAGNIENIE UGASIĆ NAPOJEM ZDROWYM, ODŻYWCZYM I KORZYSTNIE WPŁYWAJĄCYM NA CAŁY ORGANIZM. TAKIM NAPOJEM JEST ZIELONA HERBATA, KTÓRA UCHODZI ZA NAJZDROWSZĄ Z HERBAT.
Tekst:Karolina Skłodowska
Herbatę zaczęto spożywać w Chinach ponad 4 tysiące lat temu. Legenda mówi o odpoczywającym pod drzewem kamelii chińskim cesarzu, który zauważył, że kilka listków rośliny wpadło do jego miseczki z gorącą wodą. Gdy spróbował naparu, od razu zakochał się w jego głębokim aromacie i subtelnym smaku. Tak powstała herbata – napój, który oprócz wody, pity jest najczęściej na całym świecie.
Zielona czy czarna?
Europejczycy coraz chętniej sięgają po herbatę zieloną niż czarną, która do niedawna dominowała na naszych stołach. W Chinach spożywanie danego rodzaju naparu wskazywało na pozycję społeczną. Zielona herbata uważana była za napój sfery arystokratycznej (liście do parzenia napoju zbierano w rękawiczkach), niższe stany piły herbatę czarną. A czym się różnią te dwa rodzaje napoju? Oba powstają z liści i pąków tych samych roślin – najczęściej krzewów z rodziny Camellia sinensis. Czarna herbata parzona jest z suszonych liści poddanych wcześniej fermentacji, a zielona – z liści świeżych, suszonych tuż po zerwaniu, dzięki czemu zachowuje ona więcej cennych substancji.
Właściwości znane od (nie)dawna
Już w starożytnych Chinach stosowano zielony napar jako lekarstwo przy wielu dolegliwościach: tamowaniu krwawienia, regulacji temperatury ciała oraz jako wspomaganie trawienia. Dziś znamy jeszcze inne jej właściwości.
Jest bogatym źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy hamujących proces starzenia, dzięki którym zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Wzmacnia odporność i pomaga w zwalczaniu infekcji. Obniża poziom cholesterolu we krwi chroniąc tym samym serce i układ krwionośny.
Pozytywnie wpływa na nasz metabolizm i działa pobudzająco, dzięki czemu pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga też szybkość zapamiętywania i kojarzenia, poprawia koncentrację jednocześnie kojąc nerwy. Zawiera fluor wzmacniając kości i zęby. Chroni przed próchnicą i zapobiega chorobom dziąseł.
Jako kosmetyk
Dzięki właściwościom detoksykacyjnym i antystresowym oraz dużej zawartości minerałów (wapnia, potasu, cynku, miedzi i manganu), a także witamin A i E, zwanych witaminami młodości, zielona herbata ma szerokie zastosowanie w kosmetologii.
Liczne właściwości zielonej herbaty mają korzystne działanie na każdy rodzaj cery. Przy pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej łagodzi stany zapalne i zmniejsza przetłuszczanie się skóry regulując działanie gruczołów. Dlatego też często stosowana jest w kosmetykach dla cery młodej (pomaga w zwalczaniu wyprysków i trądziku). W preparatach dla skóry wrażliwej i z problemami naczynkowymi łagodzi podrażnienia, koi i uspokaja. Właściwości nawilżające wykorzystywane są do pielęgnacji cery suchej.
Zawarte w herbacie przeciwutleniacze mają działanie przeciwzmarszczkowe, a teina pomaga w wygładzaniu już istniejących niedoskonałości skóry – czyli w walce z cellulitem. Co więcej kofeina, którą wbrew pozorom znajdziemy nie tylko w kawie, ale także w herbacie, działa pobudzająco, przez co herbata występuje w składzie preparatów ujędrniających i wspomagających odchudzanie. Zielona herbata dobrze wpływa na kondycję włosów i skóry głowy. Ze względu na działanie regulujące wydzielanie łoju stosowana jest jako składnik szamponów do włosów przetłuszczających się i skłonnych do łupieżu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, bakteriobójczym, grzybobójczym i łagodzącym podrażnienia znajdziemy ją w składzie płynów do higieny intymnej.
Herbata występuje w składzie preparatów ujędrniających i wspomagających odchudzanie. Zielona herbata dobrze wpływa na kondycję włosów i skóry głowy. Ze względu na działanie regulujące wydzielanie łoju stosowana jest jako składnik szamponów do włosów przetłuszczających się i skłonnych do łupieżu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, bakteriobójczym, grzybobójczym i łagodzącym podrażnienia znajdziemy ją w składzie płynów do higieny intymnej.
Urzekająca woń
Oprócz wielu właściwości zdrowotnych zielona herbata ma jeszcze jedną wielką zaletę – ładnie pachnie. To aromat, jako pierwszy, oczarował chińskiego cesarza 4 tysiące lat temu. Cechę tę wykorzystuje się przy produkcji ko- smetyków a przede wszystkim perfum.
Lekki, kojący zapach działa orzeźwiająco – idealnie w upalne dni. Parzenie Mimo rosnącej popularności zielonego naparu, wielu amatorów tego cudownego napoju nie wie jak prawidłowo go zaparzyć. Co zrobić, żeby herbata zachowała jak najwięcej ze swoich prozdrowotnych substancji? Aby przygotować filiżankę napoju wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty. Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju herbaty, ale najczęściej jest to między 80 °C a 90 °C, nie należy więc zalewać herbaty wrzątkiem (jak to w przypadku herbaty czarnej). Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut. Zieloną herbatę można parzyć dwu lub nawet trzykrotnie.
Według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu napar należy wylać, a wypić dopiero drugi, bowiem pierwsze zaparzenie obmywa liście z wszelkich toksyn, które się z nich wydobywają lub znajdują na ich powierzchni. Już starożytni mędrcy zauważyli, że napar za każdym razem smakuje inaczej, ma inny aromat i właściwości. Herbata z pierwszego parzenia działa pobudzająco, z drugiego zaś uspokajająco i antystresowo.