Polub nas na Facebooku

ZIMOWE HERBATKI TO WSPANIAŁY POMYSŁ NA UPRZYJEMNIENIE SZAREGO, PONUREGO WIECZORU. GORĄCE I AROMATYCZNE POPRAWIĄ NIE TYLKO HUMOR, ALE I ODPORNOŚĆ. ROZGRZEJĄ, WZMOCNIĄ, DODADZĄ ENERGII I CHĘCI DO ŻYCIA. SAMA WYBIERZ KOMPOZYCJĘ DODATKÓW, KTÓRA NAJBARDZIEJ CI ODPOWIADA. EKSPERYMENTUJ, MIESZAJ, WĄCHAJ I SMAKUJ. ZNAJDŹ SWOJĄ ULUBIONĄ.

24597222_xxlh

Jako podstawę rozgrzewającej herbaty wybierz czarną herbatę lub napar ziołowy, najlepiej taki który wspomaga odporność. Działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie krwi mają: krwawnik pospolity i pokrzywa, lipa zaś ma właściwości napotne. Możesz też sięgnąć po napar z czarnego bzu, który ułatwi odksztuszanie i dzikiej róży, która jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C.

Cytryna to najpopularniejszy dodatek do herbaty. Choć wbrew pozorom nie jest ona królową witaminy C, to zawiera jej na tyle dużo, żeby wspomagać układ odpornościowy. Ponadto zawiera rutynę, dzięki której witamina C nie jest usuwana z organizmu zbyt szybko. Do herbaty można też dodać inne cytrusy, np. pomarańczę, której magiczny aromat ukoi zmysły. Najwięcej smaku i woni cytrusów kryje się w ich skórce. Pamiętaj jednak, że zanim dodasz je do napoju, dokładnie wymyj i sparz.

Wyśmienitym dodatkiem do czarnej herbaty wraz z cytrusami będą przyprawy korzenne. Goździki i cynamon, które również mają właściwości rozgrzewające, nadadzą herbacie charakterystycznego świątecznego aromatu. Warto sięgnąć też po imbir, który od wieków wykorzystywany jest przez medycynę Wschodu jako lek na grypę i środek łagodzący stany zapalne. Jeśli zależy Ci nie tylko na jego wyrazistym smaku i zapachu, ale i na działaniu leczniczym, wybierz świeży korzeń – imbir w postaci sproszkowanej ma znacznie mniej dobroczynnych właściwości.

malinach chyba nie trzeba nikomu przypominać. Mają właściwości przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zawierają dużo witamin (w tym witaminę C). Z owoców można zrobić sok, a z liści napar.

Miodem warto słodzić herbatę nie tylko zimą, żeby całkowicie wyeliminować biały cukier. Ponoć sam Hipokrates, uważany za ojca medycyny, dożył w zdrowiu i sile aż 111 lat dzięki codziennemu piciu złotego nektaru. Jest równie kaloryczny co cukier, ale ma liczne właściwości odżywcze i lecznicze ( o których przeczytasz TU). Przede wszystkim ma działanie bakteriobójcze, ułatwia zasypianie i przywraca siły przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym. Cechy miodu różnią się w zależności od jego rodzaju, czyli od rodzaju roślin, z których pyłku został wytworzony. Jedno jest pewne: sięgaj po ten naturalny – sztuczny jest pozbawiony wszelkich dobroczynnych właściwości. (Jak poznać prawdziwy miód? Przeczytasz TU).

Co jeszcze możesz dodać do zimowej herbatki? Suszone owoce takie jak jabłka, żurawina, maliny, porzeczki czy truskawki nadadzą jej nieco słodyczy. Jeśli chcesz poeksperymentować, możesz dodać egzotyczną nutę w postaci owoców liczi. Bardziej rodzima kompozycja to świeże jabłko w towarzystwie cynamonu lub pigwy.

Herbata z lipy z cytryną i miodem
• łyżka kwiatu lipy,
• sok z połowy cytryny,
• miód.
Zaparz lipę, następnie dodaj pozostałe składniki.

Zielona herbata z cytryną i imbirem
• łyżeczka zielonej herbaty,
• skórka z cytryny,
• plaster świeżego imbiru.
Wszystkie składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C, parz pod przykryciem ok. 5 minut.

Czarna herbata z przyprawami korzennymi
• 1 łyżeczka dobrej czarnej herbaty,
• kilka goździków,
• kilka owoców suszonej żurawiny,
• dwa plastry pomarańczy,
• kilka ziaren kardamonu,
• gwiazdka anyżu,
• kilka plastrów świeżego imbiru.
Zaparz herbatę, po kilku minutach dodaj pozostałe składniki i odczekaj kilka minut.

Czarna herbata z jabłkiem i cynamonem
• łyżeczka dobrej czarnej herbaty,
• odrobina suszonego jabłka,
• cynamon,
• 2 goździki.
Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.

VQ_04_2014_herbaty Artykuł ukazał się w internetowym magazynie dla kobiet
VERONIQUE 04/2014.