PYSZNE I PEŁNE WITAMIN, OCZYSZCZAJĄCE I WZMACNIAJĄCE. OTO PRZEPISY NA SOKI, KTÓRE BEZ PROBLEMU PRZYRZĄDZISZ ZIMĄ, A KTÓRE POTRAFIĄ ZDZIAŁAĆ CUDA.
Rano sięgnij po prawdziwą bombę witaminową. Orzeźwiający, nieco egzotyczny, zielony sok z kapusty chińskiej, jabłka i ogórka. To połączenie to prawdziwa kopalnia antyoksydantów i witamin (zwłaszcza A, C i K).
Składniki:
- 1 pęczek kapusty chińskiej
- kilka krążków zielonego ogórka
- 1/2 szklanki soku z jabłek
Pokrój składniki. Z kapusty weź jedynie zielone fragmenty liści. Nie obieraj jabłek i ogórka – to tam kryje się najwięcej dobroczynnych składników.
Po powrocie z pracy, gdy zmęczenie daje o sobie jesteśmy znacznie bardziej narażeni na infekcje, o które przecież w okresie zimowym nietrudno. Gdy poczujesz, że coś cię bierze, przygotuj sobie czerwony sok wzmacniający z żurawiny, buraka i owoców leśnych. Żurawina to naturalne lekarstwo wspomagające układ moczowy, działa moczopędnie i pomaga zapobiegać zapaleniu pęcherza. Burak zaś to fantastyczne źródło witaminy C. Ma również właściwości polegające na rozrzedzaniu krwi, co może pomóc przy przewlekłych bólach głowy.
Składniki
- 1/2 szklanki soku żurawinowego
- 1 mały ugotowany burak
- garść mrożonych owoców leśnych
Buraka pokrój i wrzuć z pozostałymi składnikami do blendera. Zmiksuj całość na gładkie smoothi.