W gestii szefów kuchni leży przygotowywanie potraw, które podbiją serca klientów. Wie o tym Unilever Food Solutions (UFS), który bazując na wynikach światowego badania World Menu Report 3, zachęca kucharzy, aby wzięli odpowiedzialność za zdrowie swoich gości i podjęli kroki zmierzające do „uzdrowienia” menu. UFS zainspirował dwóch uznanych kucharzy: Konrada Birka i Grzegorza Labudę, którzy przekonują innych szefów kuchni do wprowadzania prozdrowotnych zmian w popularnych potrawach.
Wyniki World Menu Report 3 pokazują, że 49% konsumentów w Polsce jedząc poza domem pragnie się zdrowiej odżywiać. Jednocześnie aż 81% z nich chciałoby również czerpać przyjemność z jedzenia. Aby zaspokoić obydwie te potrzeby jednocześnie, należy nieco zmienić sposób gotowania.
Dobra wiadomość dla kucharzy jest taka, że nie trzeba całkowicie zmieniać menu w lokalu. Wystarczy tylko do najpopularniejszych dań wprowadzić kilka drobnych zmian, aby stały się one bardziej korzystne dla zdrowia i mniej kaloryczne. Tak właśnie uczynili Grzegorz Labuda i Konrad Birek – cenieni szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem UFS, podjęli się przygotowania zdrowszych wersji potraw chętnie wybieranych przez ich gości.
Konrad Birek – szef kuchni wywodzący się z rodziny o długoletnich kulinarnych tradycjach, przygotował dwie wersje przepisu na swoją potrawę z piersi kurczaka. Z kolei Grzegorz Labuda – doświadczony i utytułowany szef kuchni, który z chęcią wspiera także młodych adeptów sztuki kulinarnej, podzielił się swoimi recepturami na danie z dorsza. Obaj świetni kucharze wprowadzili kilka prozdrowotnych zmian do wyjściowych receptur, w rezultacie znacznie zmniejszając kaloryczność potraw, ilość tłuszczu czy też sodu. Na stronie internetowej Unilever Food Solutions można zobaczyć obydwie wersje dania każdego z wyżej wymienionych kucharzy i prześledzić wszystkie modyfikacje oraz ich efekt.
Dzieląc się swoimi recepturami, zarówno Konrad Birek, jak i Grzegorz Labuda pokazują, że szefowie kuchni mogą oferować klientom zdrowsze potrawy i tym samym troszczyć się o ich zdrowie. Takie zmiany, jak: dodanie większej ilości warzyw, zmiana techniki kulinarnej na bardziej korzystną dla zdrowia czy też zastąpienie tłustej śmietany chudszym jogurtem sprawiły, że dania stały się mniej kaloryczne, a przy tym nic nie straciły na walorach smakowych.
– Myślę, że warto dziś zwrócić uwagę konsumentów na to, co znajduje się na naszych talerzach. Obserwuję coraz więcej osób, które we własnym zakresie pilnują tego, co i jak jedzą – mówi Konrad Birek. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, to my kucharze powinniśmy podpowiadać naszym klientom, co można zrobić, aby nasze zdrowie na tym nie ucierpiało, a dania w innej, zdrowszej odsłonie nabrały nowego blasku – dodaje.
Wskazówek, jak można „uzdrowić” menu w szybki i prosty sposób dostarcza usługa i poradnik „Jedzenie kuszące i zdrowe”, dostępny u doradców kulinarnych UFS lub – w wersji elektronicznej – na stronie internetowej Unilever Food Solutions www.unileverfoodsolutions.pl.
info. i foto.: Multi Communications