Żółtko jajka jest zdrowe!

Polub nas na Facebooku

Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, przez co powinno być elementem każdej zdrowej diety. Zawiera również zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają utrzymać serce w dobrej kondycji. Składają się głównie z białka i  żółtka.

 Joseph-Gonzalez-unsplash

ZDROWY SKŁAD

Ma korzystne właściwości zdrowotne, gdyż jest źródłem wielu cennych składników. Zawiera: żelazo, magnez, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminę A, D, E i z witaminy z grupy B, np. B1, B2, B12 i B6. Poza tym ma w sobie dużo białka, nawet więcej niż jest w żółtku, a jest ono podstawowym materiałem budulcowym organizmu.  Ma sporo tłuszczu, ale w większości są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo jest źródłem dwóch substancji, które mają pozytywny wpływ, a więc: lecytyny i choliny. Dzięki temu poprawiają kondycję mózgu, pamięci  i koncentracji, zapobiegają wchłanianiu przez organizm cholesterolu oraz pomagają dbać o nasze serce i mózg oraz szpik kostny.

SPOSÓB SPOŻYCIA

Najlepiej spożywać gotowane żółtko.  Obróbka termiczna eliminuje ryzyko zachorowania na salmonellozę.