Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, przez co powinno być elementem każdej zdrowej diety. Zawiera również zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają utrzymać serce w dobrej kondycji. Składają się głównie z białka i żółtka.
ZDROWY SKŁAD
Ma korzystne właściwości zdrowotne, gdyż jest źródłem wielu cennych składników. Zawiera: żelazo, magnez, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminę A, D, E i z witaminy z grupy B, np. B1, B2, B12 i B6. Poza tym ma w sobie dużo białka, nawet więcej niż jest w żółtku, a jest ono podstawowym materiałem budulcowym organizmu. Ma sporo tłuszczu, ale w większości są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo jest źródłem dwóch substancji, które mają pozytywny wpływ, a więc: lecytyny i choliny. Dzięki temu poprawiają kondycję mózgu, pamięci i koncentracji, zapobiegają wchłanianiu przez organizm cholesterolu oraz pomagają dbać o nasze serce i mózg oraz szpik kostny.
SPOSÓB SPOŻYCIA
Najlepiej spożywać gotowane żółtko. Obróbka termiczna eliminuje ryzyko zachorowania na salmonellozę.