Żurawina to znana roślina o właściwościach prozdrowotnych. Można ją wykorzystać w leczeniu i zapobieganiu różnych chorób. Dlatego jest źródłem zdrowia! Poza tym używa się ją w kosmetyce i w dietetyce. Wyróżniamy 5 zdrowotnych zastosowań żurawiny.
DLA SERCA
Żurawina działa korzystnie na główne układy, czyli krążenia, odpornościowy i moczowy oraz pokarmowy. Dobrze chroni nasze serce, bo pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia we krwi i cholesterolu (zmniejsza poziom „złego” LDL, a podwyższa „dobrego” HDL), a dzięki temu zapobiega chorobom układu krążenia. Może być więc stosowana w profilaktyce nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Wypicie codziennie około trzech szklanek soku z żurawiny dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania aż o 40%.
DLA ODPORNOŚCI
Doskonale wspomaga układ odpornościowy, bo wzmacnia organizm. W stanach przeziębiania i grypy działa przeciwgorączkowo i przeciwbakteryjnie.
DLA TRAWIENIA
Poza tym wspiera procesy trawienne – wspomaga i stymuluje metabolizm oraz jest sposobem na lepsze trawienie. Może być także pomocna w profilaktyce wrzodów żołądka i dwunastnicy i w detoksykacji organizmu, czyli w usuwaniu toksyn.
LEK NA INFEKCJE
Jest również naturalnym lekiem na infekcje układu moczowego, np. stany zapalne pęcherza i cewki moczowej, bo posiada działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające oraz zakwaszające i obniżające pH. Regularne jedzenie owoców lub picie soku żurawinowego może zmniejszyć konieczność stosowania antybiotykoterapii w infekcjach układu moczowego, więc warto ją stosować jako element profilaktyki.
ANTYNOWOTWOROWA
Może być elementem profilaktyki nowotworowej. Dzięki swoim składnikom może okazać się pomocna w profilaktyce i leczeniu raka okrężnicy, prostaty, piersi i płuc oraz jamy ustnej i jelita.